O rasie
ZESTAWY ŻYWIENIOWE
E.N Myczko i W.A. Bielienkij – Moskwa 1998
Przedstawiamy czytelnikom zestawy żywieniowe opracowane przez w/w autorów dla jednej z rosyjskich hodowli specjalizującej się w rasie azjatów. Podstawowe składniki zestawu proponujemy wykorzystac jako wzór lub podstawę do opracowania własnych zestawów w zależności od dostępności produktów oraz potrzeb, pory roku, wieku psów oraz trybu ich życia lub pracy.
Rozróżniamy zestawy: podstawowe, letnie, zimowe, oraz zestawy specjalne: dla suk ciężarnych / karmiących, oraz zestawy dla szczeniąt w różnych okresach rozwoju (1-2 m-ce, 2-4 m-cy, 4-6 m-cy, 6-8 m-cy, 8-12 m-cy i 12-15 m-cy). Zestawy podstawowe otrzymują psy w okresie wiosennym, a także zimą, jeśli trzymane są w ocieplanym pomieszczeniu i o ile nie wyznaczono im zestawów specjalnych. Dorosłym psom dla oczyszczenia organizmu z toksyn jeden dzień w tygodniu zaleca się głodówkę... W tym dniu, wszystkie dorosłe, zdrowe psy ( jeżeli lekarz nie zaleci inaczej) dostają tylko wodę. Dla suk ciężarnych lub karmiących oraz młodzieży do ok. 12–15 miesiąca życia głodówek się nie stosuje.
Zimą, przy dużych mrozach psy pracujące otrzymują nieco zwiększoną ilośc mięsa (800 g) i kaszy (750g), a z braku świeżych jarzyn zamiennie: mrożonki lub kiszonki. Przy podawaniu kiszonek należy wykluczyc dodawanie soli.
Podstawowe składniki zestawów
Mięso:
nietłusta baranina, konina, koźlina, drób, wołowina (wszystko razem z koścmi)
Substytuty 1: rąbanka, żołądki bydlęce, śledzona, serca, wymiona, wątroba, płuca, przełyki, nerki, ścięgna, chrząstki, okrawki
Substytuty 2: głowy bydlęce, mostek, łopatka, ryby morskie (nie częściej niż 2x w tygodniu), głowy ryb, ratki, nogi kurze, indycze itp.
Kasze:
kasza gryczana, ryż, kasza jaglana, kasza jęczmienna, zwykłe płatki owsiane (parzone), płatki żytnie (tylko zaparzone) kasze pszeniczne (oprócz kaszy manny). Z kasz najlepiej przygotowac mieszankę najlepiej nie mniej niż z trzech rodzajów kasz.
Substytuty 1: zamiast gotowania kasz można przygotowywac mieszankę paszową ze śruty żytniej lub z pszenicy - śrutę zalac wrzącą wodą na pół godziny przed podaniem, ostudzic, dodać starte jarzyny, mięso i olej.
Jarzyny i owoce:
marchew, dynia, kabaczek, jabłka, brukiew, czarna rzepa, buraki czerwone, buraki pastewne, seler, pietruszka, papryka, kalafior, brokuły, pomidory, banany, winogrona, pomarańcze, rozcieńczony z wodą sok z cytryny, kapusta kiszona na zakwasie naturalnym etc...
Przyp. autora: wszystkie jarzyny podawac najlepiej surowe w całości lub tarte zmieszane z karmą. Trzeba pamiętac, że jarzyny to głównie balast - pobudzający perystaltykę jelit, a ich przyswajalnośc w zależności od stopnia rozdrobnienia dochodzi tylko do ok. 20%. Młodym psom szczególnie smakuje surowa marchewka oraz biała kapusta (surowa) podawana w całości, jako połówka lub cwiartka główki, nigdy nie podawac psom kapusty gotowanej (powoduje wzdęcia !!!). Kapusta biała dla dorosłych psów to najlepszy środek na przeczyszczenie ścianek jelita z zalegających resztek pokarmu i regulator trawienia w razie niestrawności... powinna być podawana tak często jak psy potrzebują, nawet codziennie po jedzeniu lub między posiłkami.
Zielenina:
natka warzyw ogrodowych i jadalne zioła
Dodatki:
olej nierafinowany – roślinny (najlepiej z oliwek), jajka**, sól, otręby, mąka żytnia (żytni chleb), orzechy włoskie lub laskowe (mielone***) wywar z suszonych liści maliny* i pokrzywy*, morska lub biała kapusta, pestki z dyni, pestki słonecznika, wywar z siemienia lnianego.
Przetwory mleczne:
kefir, zsiadłe mleko, maślanka, jogurt naturalny, mleko kozie, twarogi (twaróg najlepiej chudy lub półtłusty).
ZAMIENNIKI:
Mięso: ryba morska = 1:2 (nie częściej niż dwa razy w tygodniu)
Mięso: twaróg = 1:1 (chudy lub półtłusty)
Mięso: skrawki = 1:6
Mięso: substytuty 1 = 1:1.5
Mięso: substytuty 2 = 1:3
Twaróg: okrawki = 1:6
Twaróg: mleko = 1:4
Kefir: okrawki = 1:2
Tygodniowy zestaw podstawowy dla dorosłych psów
(6 dni + 1 dzień głodówki)
ZESTAW PODSTAWOWY "A" (4 dni w tygodniu)
Mięso – 500 gramów
Kasze – 500g
Otręby – 100g
Jarzyny owoce – 300g
Olej – 20g
Sól – 3g
ZESTAW PODSTAWOWY "B" (1 dzień w tygodniu)
Substytuty – 1200 g
Groch – 300 g
Mąka żytnia – 200g
Lub żytni chleb – 400g
Olej – 20g
Sól – 3g
Jajko – 1sztuka
ZESTAW PODSTAWOWY "C" (1 dzień w tygodniu)
Twaróg – 800g
Jarzyny i owoce – 400g
Kefir – 1 litr
Lub maślanka – 2 litry
Jajko – 1 sztuka
ZESTAW dla SZCZENIĄT w wieku 2-4 m-cy.
ZESTAW "A" (3 dni w tygodniu)
Mięso – 360g
Kasze – 200g
Otręby – 40g
Jarzyny i owoce – 150g
Olej nierafinowany – 5g
ZESTAW "B" (1 dzień w tygodniu)
Substytuty – 700g
Groch – 120g
Mąka żytnia – 80g
Lub chleb żytni – 160g
Olej – 5g
ZESTAW "C" (3dni w tygodniu)
Twaróg – 540g
Jarzyny owoce – 200g
Kefir – 0.5 litra
Jajko – 1 sztuka
O ile weterynarz zaleci to dodatki witaminowo mineralne...
ZESTAW dla SZCZENIĄT w wieku 4-6 m-cy.
ZESTAW "A" (3 dni w tygodniu)
Mięso – 600g
Kasze – 375g
Otręby – 70g
Jarzyny i owoce – 180g
Olej nierafinowany – 10g
ZESTAW "B" (1 dzień w tygodniu)
Substytuty – 1500g
Groch – 225g
Mąka żytnia – 150g
Lub żytni chleb – 300g
Olej – 10g
ZESTAW "C" (3 dni w tygodniu)
Twaróg – 900g
Jarzyny i owoce – 240g
Kefir – 1 litr
Jajko – 1 sztuka
ZESTAW dla SZCZENIĄT w wieku 12-15 m-cy (młodzież).
ZESTAW "A" (3 dni w tygodniu)
Mięso – 750g
Kasze – 500g
Otręby – 100g
Jarzyny i owoce – 300g
Olej – 20g
ZESTAW "B" (1 dzień w tygodniu)
Substytuty – 1875g
Groch – 300g
Mąka żytnia – 200g
Lub chleb żytni – 400g
Olej nierafinowany – 20g
ZESTAW "C" (2 dni w tygodniu)
Twaróg – 1125g
Jarzyny owoce – 400g
Kefir – 1.25 litra
Jajko – 1 sztuka
WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE ZIÓŁ zalecanych przez Hodowców rosyjskich .
ZNAMIONA KUKURYDZY
Zawiera: kwasy fenolowe i garbniki
Wskazania:
Stosuje się tradycyjnie jako środek pobudzający wydalanie moczu.
Pomocniczo, jako lek moczopędny, przeciw zapalny,
w kamicy moczowej, fosforanowej.
LIŚĆ POKRZYWY.
Zawiera: sole mineralne: m.in. sole wapnia i potasu, oraz pochodne kwasu krzemowego
wskazania: pomocniczo w leczeniu dolegliwości reumatoidalnych, w stanach zapalnych dróg moczowych , w profilaktyce i leczeniu piasku moczowego.
LIŚCIE MALINY
Krzew występujący w Europie, zachodniej i północnej Azji.
Wskazania:
Liście maliny działają ściągająco, przeciw bakteryjnie i przeciw zapalnie .
Napary zawierają garbniki hamujące rozwój bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę.
www.medycyna.linia.pl/malina.html
MNISZEK LEKARSKI czyli MLECZ albo DMUCHAWIEC
Wskazania:
Działa moczopędnie, oczyszczająco, odtruwająco .
Łagodzi dolegliwości przesytu i wzdęć.
Jest żółciotwórczy i żółciopędny,
LIŚĆ BORÓWKI
Bogaty w garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne,
cukry, zawiera dużo magnezu.
ŻURAWINA
KORZEŃ MALINY
BABKA
KONOPIE
ŁOPIAN
CZOSNEK
FASOLA
GROCH
MANDARYNKA
OBLEPICHA – OLEJEK ROKITNIKOWY
owoców ananasa syberyjskiego
Występuje tylko w pewnych rejonach Europy i Azji
Jego najbardziej wartościowa odmiana rośnie na ekologicznie czystych
Terenach Syberii. Owoce rokitnika są bardzo bogate w cenne witaminy oraz makro i mikro elementy. Zawierają przede wszystkim karotenoidy (prowitaminę witaminy A).
Jest tam duża ilość witamin z grupy B, witaminy C, E, P, F, K oraz kwas foliowy.
W jego skład wchodzą jeszcze m.in. naturalne sterydy( prowitamina witaminy D)
Sole żelaza, manganu, boru, lecznicze kwasy organiczne ( cytrynowy , jabłkowy )
Oraz dobroczynne olejki eteryczne. Dodając do tego odżywcze dla organizmu , nienasycone kwasy tłuszczowe , uzyskujemy obraz preparatu bardzo bogatego w to , co niezbędne dla zdrowia i życia.
ZASTOSOWANIE:
Olejek z owoców rokitnika był szeroko znany w medycynie starożytnych ludów.
Stosowano go do leczenia chronicznych chorób żołądka, wątroby, dróg oddechowych,
Gośćcu, oraz przy ropnych zranieniach skóry.
W starożytnych Indiach i Tybecie, pomagał na choroby przewodu pokarmowego , na zapalenia, ropnie płuc, a także jako środek przeciw krwotokom.
Podawać można jako witaminę C, na Syberii służy jako skuteczny lek przeciw anemii i szkorbutowi.
Zwalcza infekcje bakteryjne, przyspiesza regenerację tkanek. , łagodzi ból.
zewnętrznie: uszkodzenia skóry, oparzenia, odleżyny, egzemy, zapalenie skóry, miażdżyca.
Do nabycia w Aptekach, sklepach zielarsko – medycznych i sprzedaży wysyłkowej.
Adres: Laboratoria Natury
Ul. Stefczyka 30
20-151 Lublin.
Tel; 081/442-05-95, strona internetowa: www.d.com.pl
e-mailto: zamawiam@laboratorianatury.pl
Legenda:
* - liście maliny i pokrzywy podawać w formie wywaru 0.5 l do picia lub zmieszac z karmą. Zalecane przy laktacji suki po porodzie.
** - jajka podawac najlepiej ścinając białko na wodzie, gdyż surowe białko jest inhibitorem**** jednego z enzymów trawiennych.
*** - mielone orzechy, włoskie czy laskowe – są źródłem magnezu, podawać w okresie laktacji w ilości 30 gramów / dzień , w innych przypadkach odpowiednio mniej.
**** - Inhibitor (łac. inhibeo – zatrzymuję) – związek chemiczny powodujący zahamowanie bądź spowolnienie reakcji chemicznej.W biologii istotne są inhibitory enzymów, zwane również truciznami enzymów.
Od autora: Jako źródło naturalnych składników (kolagen) do budowy mięśni i ścięgien polecam końcówki z podudzi indyka "szczególnie pożądane do rozwoju kośćca i wiązadeł u szczeniąt i młodzieży, cena ok 1.0 zł / kg w sklepach z drobiem. Jak podawać? na surowo, sparzone wrzątkiem lub ugotowane do miękkości, w każdym przypadku wyjąć kości i zużyc wywar ... lub galaretę z wieprzowych nóżek gotowanych na wywarze z jarzyn - aby "uwolnić" kolagen, nóżki powinny gotować się na małym ogniu, aż do całkowitego rozgotowania tj. ok. 4 godzin. Usunąć i wyrzucic kości, rozgotowaną skórę i ścięgna wymieszac z wywarem. Po zastygnięciu najlepiej zebrać i wyrzucic zastygnięty tłuszcz. Wywar z jarzynami podawac na zimno w formie galarety lub rozpuszczony, 2-3 łyżki stołowe wymieszac z karmą.
…..
….
Literatura: E.N. Myczko, B.A. Bielienkij: Sriedneazjatckaja Ovczarka (Moskwa – 1998r.)
opracowała: Małgorzata Dustet