O rasie

ZESTAWY ŻYWIENIOWE
E.N Myczko i W.A. Bielienkij – Moskwa 1998

Przedstawiamy czytelnikom zestawy żywieniowe opracowane przez w/w autorów dla jednej z rosyjskich hodowli specjalizującej się w rasie azjatów. Podstawowe składniki zestawu proponujemy wykorzystac jako wzór lub podstawę do opracowania własnych zestawów w zależności od dostępności produktów oraz potrzeb, pory roku, wieku psów oraz trybu ich życia lub pracy.

Rozróżniamy zestawy: podstawowe, letnie, zimowe, oraz zestawy specjalne: dla suk ciężarnych / karmiących, oraz zestawy dla szczeniąt w różnych okresach rozwoju (1-2 m-ce, 2-4 m-cy, 4-6 m-cy, 6-8 m-cy, 8-12 m-cy i 12-15 m-cy). Zestawy podstawowe otrzymują psy w okresie wiosennym, a także zimą, jeśli trzymane są w ocieplanym pomieszczeniu i o ile nie wyznaczono im zestawów specjalnych. Dorosłym psom dla oczyszczenia organizmu z toksyn jeden dzień w tygodniu zaleca się głodówkę... W tym dniu, wszystkie dorosłe, zdrowe psy ( jeżeli lekarz nie zaleci inaczej) dostają tylko wodę. Dla suk ciężarnych lub karmiących oraz młodzieży do ok. 12–15 miesiąca życia głodówek się nie stosuje.

Zimą, przy dużych mrozach psy pracujące otrzymują nieco zwiększoną ilośc mięsa (800 g) i kaszy (750g), a z braku świeżych jarzyn zamiennie: mrożonki lub kiszonki. Przy podawaniu kiszonek należy wykluczyc dodawanie soli.

Podstawowe składniki zestawów

Mięso:

nietłusta baranina, konina, koźlina, drób, wołowina (wszystko razem z koścmi)

Substytuty 1: rąbanka, żołądki bydlęce, śledzona, serca, wymiona, wątroba, płuca, przełyki, nerki, ścięgna, chrząstki, okrawki

Substytuty 2: głowy bydlęce, mostek, łopatka, ryby morskie (nie częściej niż 2x w tygodniu), głowy ryb, ratki, nogi kurze, indycze itp.

Kasze:

kasza gryczana, ryż, kasza jaglana, kasza jęczmienna, zwykłe płatki owsiane (parzone), płatki żytnie (tylko zaparzone) kasze pszeniczne (oprócz kaszy manny). Z kasz najlepiej przygotowac mieszankę najlepiej nie mniej niż z trzech rodzajów kasz.

Substytuty 1: zamiast gotowania kasz można przygotowywac mieszankę paszową ze śruty żytniej lub z pszenicy - śrutę zalac wrzącą wodą na pół godziny przed podaniem, ostudzic, dodać starte jarzyny, mięso i olej.

Jarzyny i owoce:

marchew, dynia, kabaczek, jabłka, brukiew, czarna rzepa, buraki czerwone, buraki pastewne, seler, pietruszka, papryka, kalafior, brokuły, pomidory, banany, winogrona, pomarańcze, rozcieńczony z wodą sok z cytryny, kapusta kiszona na zakwasie naturalnym etc...

Przyp. autora: wszystkie jarzyny podawac najlepiej surowe w całości lub tarte zmieszane z karmą. Trzeba pamiętac, że jarzyny to głównie balast - pobudzający perystaltykę jelit, a ich przyswajalnośc w zależności od stopnia rozdrobnienia dochodzi tylko do ok. 20%. Młodym psom szczególnie smakuje surowa marchewka oraz biała kapusta (surowa) podawana w całości, jako połówka lub cwiartka główki, nigdy nie podawac psom kapusty gotowanej (powoduje wzdęcia !!!). Kapusta biała dla dorosłych psów to najlepszy środek na przeczyszczenie ścianek jelita z zalegających resztek pokarmu i regulator trawienia w razie niestrawności... powinna być podawana tak często jak psy potrzebują, nawet codziennie po jedzeniu lub między posiłkami.

Zielenina:

natka warzyw ogrodowych i jadalne zioła

Dodatki:

olej nierafinowany – roślinny (najlepiej z oliwek), jajka**, sól, otręby, mąka żytnia (żytni chleb), orzechy włoskie lub laskowe (mielone***) wywar z suszonych liści maliny* i pokrzywy*, morska lub biała kapusta, pestki z dyni, pestki słonecznika, wywar z siemienia lnianego.

Przetwory mleczne:

kefir, zsiadłe mleko, maślanka, jogurt naturalny, mleko kozie, twarogi (twaróg najlepiej chudy lub półtłusty).

ZAMIENNIKI:

Mięso: ryba morska = 1:2 (nie częściej niż dwa razy w tygodniu)

Mięso: twaróg = 1:1 (chudy lub półtłusty)

Mięso: skrawki = 1:6

Mięso: substytuty 1 = 1:1.5

Mięso: substytuty 2 = 1:3

Twaróg: okrawki = 1:6

Twaróg: mleko = 1:4

Kefir: okrawki = 1:2

Tygodniowy zestaw podstawowy dla dorosłych psów
(6 dni + 1 dzień głodówki)

ZESTAW PODSTAWOWY "A" (4 dni w tygodniu)

Mięso – 500 gramów

Kasze – 500g

Otręby – 100g

Jarzyny owoce – 300g

Olej – 20g

Sól – 3g

ZESTAW PODSTAWOWY "B" (1 dzień w tygodniu)

Substytuty – 1200 g

Groch – 300 g

Mąka żytnia – 200g

Lub żytni chleb – 400g

Olej – 20g

Sól – 3g

Jajko – 1sztuka

ZESTAW PODSTAWOWY "C" (1 dzień w tygodniu)

Twaróg – 800g

Jarzyny i owoce – 400g

Kefir – 1 litr

Lub maślanka – 2 litry

Jajko – 1 sztuka

ZESTAW dla SZCZENIĄT w wieku 2-4 m-cy.

Uwaga: bez głodówki, podane ilości są dawką dzienną, którą należy podzielic na ilość zalecanych posiłków, karmić 3-4 razy dziennie

ZESTAW "A" (3 dni w tygodniu)

Mięso – 360g

Kasze – 200g

Otręby – 40g

Jarzyny i owoce – 150g

Olej nierafinowany – 5g

ZESTAW "B" (1 dzień w tygodniu)

Substytuty – 700g

Groch – 120g

Mąka żytnia – 80g

Lub chleb żytni – 160g

Olej – 5g

ZESTAW "C" (3dni w tygodniu)

Twaróg – 540g

Jarzyny owoce – 200g

Kefir – 0.5 litra

Jajko – 1 sztuka

O ile weterynarz zaleci to dodatki witaminowo mineralne...

ZESTAW dla SZCZENIĄT w wieku 4-6 m-cy.

Uwaga: bez głodówki, podane ilości są dawką dzienną, którą należy podzielic na ilość zalecanych posiłków, karmić 2-3 razy dziennie

ZESTAW "A" (3 dni w tygodniu)

Mięso – 600g

Kasze – 375g

Otręby – 70g

Jarzyny i owoce – 180g

Olej nierafinowany – 10g

ZESTAW "B" (1 dzień w tygodniu)

Substytuty – 1500g

Groch – 225g

Mąka żytnia – 150g

Lub żytni chleb – 300g

Olej – 10g

ZESTAW "C" (3 dni w tygodniu)

Twaróg – 900g

Jarzyny i owoce – 240g

Kefir – 1 litr

Jajko – 1 sztuka

ZESTAW dla SZCZENIĄT w wieku 12-15 m-cy (młodzież).

Uwaga: młodzieży wprowadza się jeden dzień głodówki w tygodniu, o ile weterynarz nie zaleci inaczej. Karmic 2 - 1 razy dziennie

ZESTAW "A" (3 dni w tygodniu)

Mięso – 750g

Kasze – 500g

Otręby – 100g

Jarzyny i owoce – 300g

Olej – 20g

ZESTAW "B" (1 dzień w tygodniu)

Substytuty – 1875g

Groch – 300g

Mąka żytnia – 200g

Lub chleb żytni – 400g

Olej nierafinowany – 20g

ZESTAW "C" (2 dni w tygodniu)

Twaróg – 1125g

Jarzyny owoce – 400g

Kefir – 1.25 litra

Jajko – 1 sztuka

 

WŁAŚCIWOŚCI I  ZASTOSOWANIE   ZIÓŁ  zalecanych przez Hodowców rosyjskich  .

 

 ZNAMIONA KUKURYDZY  

Zawiera:   kwasy fenolowe i garbniki

Wskazania:

Stosuje się tradycyjnie jako środek  pobudzający wydalanie moczu.

Pomocniczo, jako lek moczopędny, przeciw zapalny,

 w kamicy moczowej, fosforanowej.

LIŚĆ  POKRZYWY.

Zawiera:  sole mineralne: m.in. sole wapnia i potasu, oraz pochodne kwasu krzemowego

wskazania:  pomocniczo w leczeniu dolegliwości  reumatoidalnych, w stanach zapalnych dróg moczowych , w profilaktyce  i leczeniu piasku moczowego.

 

LIŚCIE MALINY

Krzew występujący w Europie, zachodniej i północnej  Azji.

Wskazania:

Liście maliny działają  ściągająco, przeciw bakteryjnie i  przeciw zapalnie .

Napary zawierają garbniki hamujące rozwój bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę.

www.medycyna.linia.pl/malina.html

 

MNISZEK LEKARSKI  czyli MLECZ  albo  DMUCHAWIEC 

Wskazania:

Działa moczopędnie, oczyszczająco, odtruwająco .

Łagodzi dolegliwości przesytu i wzdęć.

Jest żółciotwórczy i  żółciopędny,

 

LIŚĆ  BORÓWKI

Bogaty w garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne,

cukry, zawiera dużo magnezu.

 

ŻURAWINA

KORZEŃ MALINY

BABKA

KONOPIE

ŁOPIAN

CZOSNEK

FASOLA

GROCH

MANDARYNKA

 

OBLEPICHA – OLEJEK  ROKITNIKOWY 

 owoców ananasa syberyjskiego 

Występuje tylko w pewnych rejonach Europy i Azji

Jego najbardziej wartościowa odmiana rośnie na ekologicznie czystych

Terenach Syberii.  Owoce rokitnika są  bardzo bogate w cenne witaminy oraz makro i mikro elementy.  Zawierają przede wszystkim karotenoidy (prowitaminę witaminy A).

Jest tam duża ilość witamin z grupy B, witaminy C, E, P, F, K oraz kwas foliowy.

W jego skład wchodzą  jeszcze m.in. naturalne sterydy( prowitamina witaminy D)

Sole żelaza, manganu, boru, lecznicze kwasy organiczne ( cytrynowy , jabłkowy )

Oraz dobroczynne olejki eteryczne. Dodając do tego  odżywcze dla organizmu , nienasycone kwasy tłuszczowe , uzyskujemy obraz preparatu bardzo bogatego w to , co niezbędne dla zdrowia i życia.

ZASTOSOWANIE:

Olejek z  owoców rokitnika  był szeroko znany w medycynie  starożytnych ludów.

Stosowano go do leczenia chronicznych  chorób żołądka, wątroby, dróg oddechowych,

Gośćcu, oraz przy ropnych   zranieniach skóry.

W starożytnych  Indiach i Tybecie, pomagał na choroby przewodu pokarmowego , na zapalenia, ropnie płuc, a także jako środek przeciw krwotokom.

Podawać można  jako   witaminę  C,  na Syberii służy jako skuteczny lek przeciw  anemii i szkorbutowi.   

Zwalcza infekcje bakteryjne, przyspiesza regenerację tkanek. , łagodzi ból.

zewnętrznie:    uszkodzenia skóry, oparzenia, odleżyny, egzemy, zapalenie skóry, miażdżyca.

Do nabycia w Aptekach, sklepach zielarsko – medycznych i sprzedaży wysyłkowej.

Adres: Laboratoria Natury

Ul. Stefczyka 30

20-151 Lublin.

Tel; 081/442-05-95, strona internetowa: www.d.com.pl

e-mailto: zamawiam@laboratorianatury.pl

Legenda:

* - liście maliny i pokrzywy podawać w formie wywaru 0.5 l do picia lub zmieszac z karmą. Zalecane przy laktacji suki po porodzie.

** - jajka podawac najlepiej ścinając białko na wodzie, gdyż surowe białko jest inhibitorem**** jednego z enzymów trawiennych.

*** - mielone orzechy, włoskie czy laskowe – są źródłem magnezu, podawać w okresie laktacji w ilości 30 gramów / dzień , w innych przypadkach odpowiednio mniej.

**** - Inhibitor (łac. inhibeo – zatrzymuję) – związek chemiczny powodujący zahamowanie bądź spowolnienie reakcji chemicznej.W biologii istotne są inhibitory enzymów, zwane również truciznami enzymów.

Od autora: Jako źródło naturalnych składników (kolagen) do budowy mięśni i ścięgien polecam końcówki z podudzi indyka "szczególnie pożądane do rozwoju kośćca i wiązadeł u szczeniąt i młodzieży, cena ok 1.0 zł / kg w sklepach z drobiem. Jak podawać? na surowo, sparzone wrzątkiem lub ugotowane do miękkości, w każdym przypadku wyjąć kości i zużyc wywar ... lub galaretę z wieprzowych nóżek gotowanych na wywarze z jarzyn - aby "uwolnić" kolagen, nóżki powinny gotować się na małym ogniu, aż do całkowitego rozgotowania tj. ok. 4 godzin. Usunąć i wyrzucic kości, rozgotowaną skórę i ścięgna wymieszac z wywarem. Po zastygnięciu najlepiej zebrać i wyrzucic zastygnięty tłuszcz. Wywar z jarzynami podawac na zimno w formie galarety lub rozpuszczony, 2-3 łyżki stołowe wymieszac z karmą.

..

….

Literatura: E.N. Myczko, B.A. Bielienkij: Sriedneazjatckaja Ovczarka (Moskwa – 1998r.)

opracowała: Małgorzata Dustet